euroflorist logo
greetz logo
bloompost logo
boeketcadeau-logo
  • BoeketCadeau
  • Bezorging op zondag
    7 dagen versgarantie
    Morgen in huis
regiobloemist logo

Bruidsboeket bestellen

Op zoek naar een bruidsboeket voor jouw trouwdag? Op Bloemenbutler.nl bieden wij uitgebreide informatie over de verschillende soorten trouwbloemen en vind je een verwijzing naar de beste bloemenwinkels waar je ook terecht kunt voor trouwbloemen. Tegenwoordig zijn met name de plukboeketten en gemengde boeketten erg gewild voor een bruiloft.

Wat is een bruidsboeket?

In de vroege oudheid werd een bruidsboeket niet, zoals we dat tegenwoordig doen, in de hand vast gehouden. Het boeket werd in het haar gestoken of vastgemaakt aan de jurk van de bruid. Alle bloemen en takken die in het boeket zaten hadden allerlei symbolische betekenissen. Daarnaast werden er kruiden als in het boeket verwerkt (zoals bijvoorbeeld knoflook, bieslook en dille) om boze geesten af te weren.

Betekenis van bloemen
De betekenis van de bloemen speelt eigenlijk door de hele geschiedenis een belangrijke rol bij de samenstelling van het bruidsboeket. Echter dit bereikte een hoogtepunt in de tijd van de zogeheten. Dat was aan het eind van de achttiende eeuw. In bruidsboeketten van nu worden nog steeds vaak witte bloemen verwerkt. Dat is omdat deze door hun kleur symbool staan voor reinheid, licht en puurheid.

Een stukje geschiedenis
Volgens de etiquette en traditie is het de bruidegom die het bruidsboeket zelf uitzoekt en ervoor betaalt. Hij overhandigt te zijner tijd het bruidsboeket op de dag van de bruiloft aan zijn aanstaande bruid. Dat gebeurt wanneer hij haar gaat ophalen in haar ouderlijk huis. Dat gegeven is natuurlijk een erg romantisch idee, vanuit een bepaalde symboliek ontstaan. En in sommige gevallen gebeurt dit tegenwoordig nog steeds. Het is echter nu wel zo dat de bruid steeds vaker zelf ook betrokken is of wordt bij het uitzoeken van het te gebruiken bruidsboeket, zodat zij zeker zal weten dat het boeket voor de bruiloft aan al haar wensen voldoet. In tegenstelling tot bloemen bezorgen, wordt dit boeket dus vaak zelf uitgezocht.

Aan welke hand wordt het trouwboeket gedragen?
Tot aan de daadwerkelijke voltrekking van het huwelijk, draagt de bruid vervolgens het bruidsboeket in haar rechterhand, daarna draagt zij het in de linkerhand. Wanneer er daarnaast ook in de kerk getrouwd wordt en deze kerkelijke inzegening als definitieve huwelijksvoltrekking gezien wordt, blijft de bruid het boeket tot aan deze voltrekking in haar rechterhand dragen. Tijdens de plechtigheden van het huwelijk neemt een bruidsmeisje het bruidsboeket tijdelijk van de bruid over.