euroflorist logo
greetz logo
bloompost logo
boeketcadeau-logo
  • BoeketCadeau
  • Bezorging op zondag
    7 dagen versgarantie
    Morgen in huis
regiobloemist logo

Top 35 tuinplanten

In deze blog behandelen we de 35 meest geziene tuinplanten. Bloemen in de tuin zijn mooi en geven kleur aan de omgeving. Het maakt dat er vogels en andere insecten in de tuin komen en geeft een mooie frisse geur en uitstraling. In deze blog behandelen we 35 populaire tuinplanten. Deze meest voorkomende tuinplanten kun je eenvoudig online bestellen bij de bloemist / het online tuincentrum. Mis jij nog een populaire plant voor in de tuin? Neem dan contact op met onze klantenservice.


Anemonen

De meeste mensen kennen Anemonen alleen als die vluchtige bloemetjes die je soms ergens in een vaasje ziet. Toch zijn er ook veel “taaiere” soorten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Herfstanemoon. Deze sterk vertakkende, vaste tuinplant kan wel 1,5 m hoog en 60 cm breed worden.

Aster

De Aster is een echte najaarsbloeier. Sommige Asters groeien tot in november door. Asters zijn er in verschillende soorten, die in hoogte sterk uiteen kunnen lopen. Sommige Asters kunnen wel tot 1,5 meter hoog worden. Opvallend aan Asters is de kleur. Er zijn er in het wit, maar ook in pastelkleuren en roze en blauw. Asters doen het het best in een normale grondsoort.

Azalea

De Azalea en de Rhododendron worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen deze twee soorten is dat de Azalea kleinere bladeren heeft dan de Rhododendron, ook heeft de Azalea nog een aantal bladverliezende soorten. Maar voor de rest hebben deze soorten zo’n beetje dezelfde eigenschappen. De Azalea doet het het beste in zure grond en lichtbeschaduwde plekken. Maar zijn zeker niet geschikt om in de volle zon te staan.

Brandnetel

Het werzame middel in Brandnetels, Urtica, werkt zuiverend. Het wordt in gekookte vorm ook weleens aan huisdieren gegeven omdat ze daar een glanzende vacht van krijgen en hun weerstand wordt verhoogd.

Brunnera

De Brunnera, die ook wel het Kaukasisch vergeet-mij-nietje genoemd wordt, bloeit in het voorjaar. Het is een winterharde plant die ongeveer 45 cm hoog en 60 cm breed wordt. De Brunnera staat graag in de lichte schaduw, in vochtige grond. De plant is een bodembedekker bij uitstek. Het opvallendste kenmerk van deze plant is de felblauwe, stervormige bloem die in tere trossen bloeit.

Buxus

De Buxus is een groenblijvende heester en staat vooral bekend om zijn karakteristieke donkergroene blaadjes die makkelijk in model te knippen zijn. De Buxus is makkelijk in de verzorging; hij staat graag in de zon of halfschaduw en hij houdt van vrij droge grond. Als u een heg van Buxus heeft moet u die in de zomer bijknippen. Nieuwe groei kunt u bevorderen door de stengels in de lente terug te snoeien tot zo’n centimeter of 30.

Caryopteris

De Caryopteris (Verbenacceae) is een bladverliezende dwergstruik met grijze aromatische bladeren. Er zijn zo’n 10 soorten, waarvan er in Nederland slechts een soort in cultuur is. De Caryopteris is een leuke plant voor in de tuin omdat hij pas laat, september-oktober, bloeit. De Caryopteris trekt veel bijen door de blauwe kleur van zijn kleine bloemetjes.

Catalpa

De Catalpa wordt ook wel de ambtenarenboom genoemd, omdat hij als laatste in het seizoen zijn bladeren krijgt en als eerste weer verliest. Maar als hij eenmaal zijn bladeren heeft, dan is het zeer aparte boom. De meeste mensen kennen vooral de bolvorm van de Catalpa, een hele aantrekkelijke boom voor kleine tuinen. Maar er zijn meer Catalpa soorten, waarvan sommige soorten nog bloeien ook.

Chrysant

Veel mensen kennen de Chrysant (chrysantemum) als een wat ouderwetse plant. Dit idee is niet helemaal terecht. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten, dat er voor ieder wel wat wils is. De meest voorkomende Chrysant is de bloemistenchrysant. Deze vaste plant wordt als tuin-, snij- en sierbloem gekweekt. Nadeel van deze variant: hij is niet geheel winterhard; om schade te voorkomen moet hij vorstvrij overwinteren. De Chrysant heeft veel zon nodig en een goed doorlatende grond.

Citroenmelisse

De Arabieren uit de 10e eeuw prezen de werkzaamheid van de Citroenmelisse als hartversterkend middel. Natuurlijk wordt het sap van de plant verzameld om de Citronella.

Clematis

De meest bekende Clematis-soorten geven een verzameling grote bloemen die slingerend klimmen langs pergola’s, gevels en tuinmuren. Tot de Clematis-familie behoren ruim 200 soorten. De Clematis is een houtige plant die zeer goed kan klimmen. Hun bladsteeltjes draaien zich om het dichtsbijzijnde steuntje. In het wild kruipt de Clematis vaak eerst over de grond, voordat ze ergens langs langs omhoog klimt. Dus als bodembedekker in de tuin is de Clematis ook geschikt.

Daglelie

De Daglelie of Hemerocallis is een prachtige bloem. Helaas bloeien de bloemen van deze vaste plant slechts een dag en na elkaar. Door de veelheid aan bloemen heeft de daglelie gelukkig wel een lange bloeiperiode. Pluspunt van deze plant is dat hij volledig winterhard is. De Daglelie groeit het best in de volle zon en op voedzame grond. Wilt u de plant vermeerderen? Scheur dan de wortels in de herfst of lente. Let in de lente goed op huisjes- en naaktslakken! Zij kunnen grote schade doen aan het jonge gebladerte.

Druif

De druif (Vitis Vinifera) die in Nederland ook wel wijnstok wordt genoemd, is een veel gebruikte plant. De druif is een bladverliezende plant. Afhankelijk van de soort bloeit de druif met geelgroene bloemetjes in trossen in mei en juni. De bloemtrossen groeien aan jonge scheuten, die zich ontwikkelen op hout dat voorgaande jaren werd gevormd. Na bestuiving groeien er witte of blauwe bessen aan.

Malus van “Esseltine”

Dit is een prachtige sierappel waarvan er veel meer soorten voor de tuin beschikbaar zijn. De Malus van “Esseltine” houdt van een zonnige standplaats, maar kan ook een lichte schaduw verdragen. Wat grond betreft stelt hij niet zo heel veel eisen, maar de grond moet wel een beetje humeus zijn.

Euphorbia

De Euphorbia behoort tot de wolfsmelkfamilie. Bij deze familie horen ook de bekende Kerstster en de Christusdoorn. Een gemeenschappelijk kenmerk van alle wolfsmelksoorten is dat ze melksap bevatten.

Gebroken Hartje

Het Gebroken Hartje (Dicentra spectabilis) is een winterharde plant die vooral bekend staat om zijn hangende, hartvormige rozerode of witte bloemen en varenachtige, middelgroene bladeren. Deze soort die het best gedijt in de halfschaduw en humusrijke, vochtige grond, wordt ongeveer 75 cm hoog en 50 cm breed. De bloeiperiode is van het late voorjaar tot de zomer.

Geraniums

Als we het over Geraniums hebben, denken de meeste mensen aan de eenjarige plant die in de zomer in veel tuinen te zien is. Deze plant is echter niet de eigenlijke geranium maar de Pelargonium. De echte Geranium , die ook bekend staat als Ooievaarsbek, is een vaste plant die vooral om zijn mooie bloemen wordt gekweekt en vaak als bodembedekker wordt gebruikt.

Gladiool

De Gladiool is door zijn grootte en kleur vaak een opvallende verschijning in de tuin of de huiskamer. Gladiolen, die in bijna elke kleur te krijgen zijn, zijn meestal vorstbestendig hoewel niet altijd winterhard. De plant moet ‘s zomers flink water hebben en vereist een zonnige, voedzame en goed doorlatende grond. De staken moeten als ze te lang worden goed gesteund worden. U kunt de plant vermeerderen door middel van zaad of kralen (jonge knolletjes van de moederplant). Bij het bewaren van de knollen moet u waken voor knolrot; dompel de knollen goed in een schimmelbestrijdingsmiddel!

Hedera Klimop

Bijna iedere tuin heeft wel een of meer soorten Hedera (klimop). Dit geslacht van groenblijvende, kruipende vaste planten wordt gebruikt als klimmer tegen muren en hekken, maar ook als bodembedekker. De Hedera heeft ongeveer een jaar nodig om aan te slaan, maar daarna is er geen houden meer aan. De aantrekkelijke, driehoekige bladeren zijn meestal groen, er zijn echter ook gele, rode en bonte klimopsoorten.

Heliotroop

De Heliotroop behoort tot een geslacht van eenjarige planten en heesters en is vooral bekend om zijn heerlijk ruikende bloemen. De meeste soorten zijn winterhard en vragen volle zon en een goed doorlatende grond. De soort die u in de uitzending kon zien is de Heliotroop arborescens. Deze soort wordt boomvormig en bloeit de hele zomer door.

Heuchera

De Heuchera, ook wel Purperklokje genoemd, is een wintergroene plant met hartvormige bladeren en mooie kleine klokvormige bloemetjes die afhangen van dunnen draadachtige stengels. Het blad heeft verschillende tinten groen en is vaak gemarmerd en getekend. De planten vormen opvallende bossen van 30 cm breed, maar gaan op den duur achteruit als ze niet om de paar jaar worden opgenomen, gedeeld en uitgeplant. Werk voor het opnieuw planten compost of verteerde stalmest door de bodem.

Hibiscus syriacus

De Hibiscus syriacus, ook wel de Altheastruik of het Altheaboompje genoemd, is een bladverliezende, strak rechtopstaande winterharde struik die zo’n 2 tot 3 meter hoog kan worden. De bloemen verschijnen in de maanden augustus en september in veel verschillende kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld de roze-kleurige ‘The President’, de robijnrode ‘Woodbridge’, de witte ‘Red Heart’ of de donker paarse ‘Blue Bird’.

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is een prachtige bladverliezende boom of bossige heester die wel 6 meter breed en hoog kan worden. De mooie diepgelobde bladeren worden in de herfst een schitterend oranje, rood of geel. De bloei, die heel wat minder spectaculair is, begint halverwege de lente. Ze doen het het beste in een vruchtbare en goed afwaterende bodem. De boom die hiernaast is weergegeven is overigens de varieteit “Bloodgood”.

Kogeldistel

De Kogeldistel die ook Echinops genoemd wordt, is een soort die in de zomer bloeit. De bloem van de Kogeldistel ziet eruit zoals hij heet; kogelrond. De Echinops is volledig winterhard en groeit het best in volle zon en op arme grond. Wilt u meer kogeldistels? Gebruik zaad in de herfst of wortelstekjes in de winter.

Lantana

De Lantana is een groenblijvende heester die vooral gekweekt wordt om zijn bloemen. Hij wordt ongeveer 1 meter breed en hoog. Jonge planten moeten, voor een volle groei, topgesnoeid worden. De Lantana heeft veel zon nodig en hij houdt het meest van een rijke, goeddoorlatende grond. Een groot nadeel van de Lantana is zijn vorstgevoeligheid. Hij kan onder de 10 C niet buiten blijven staan.

Magnolia

Vrijwel iedereen kent de Magnolia als de Tulpeboom maar niets is minder waar. De eigenlijke Nederlandse naam is de Beverboom of Valse Tulpeboom. De Magnolia heeft de volksnaam te danken aan het feit, dat in het land van herkomst bevers graag in deze struiken of bomen klauteren.

Malus Elstar

De Malus Elstar is een jong appelras. De boom wordt tussen de twee en drie meter hoog en geeft een lekkere handappel. De Malus Elstar heeft zon tot half schaduw nodig, in april en mei bloeit hij en van eind september tot half oktober kunnen de appels geoogst worden. Op een koele plaats is bewaring dan mogelijk tot eind november.

Mariadistel

De Mariadistel dankt haar naam aan de legende dat Maria tijdens het zogen van Jezus enkele druppels melk op een distel morste. Op deze manier is deze plant aan zijn witte plekken gekomen.

Origanum Rosenkuppel

Wat voor een plant is de Origanum Rosenkuppel? De Origanum Rosenkuppel is een kruising van de inheemse Wilde Marjolein, een vaste plant die op droge kalkhoudende grond in volle zon groeit. Als snijbloem, op zichzelf of in zomerboeketten, is de “Rosenkuppel” zeer fraai. De meeste Origanum-soorten bloeien in het midden van de zomer. De bloei houdt aan tot in september. Het is een langdurig bloeiende, zeer gezonde soort.

Paardebloem kruiden

Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Vaak zijn we ons er echter niet van bewust dat wat wij als ‘onkruid’ beschouwen ook een geneeskrachtig kruid kan zijn. Hieronder staan er een aantal.

Pepermuntplant

De Pepermuntplant is van oudser bekend als specerij. Er zijn zelfs al Pepermuntplanten in Egyptische graven gevonden van meer dan 3000 jaar oud. Verder zou pepermuntolie krampstillend werken als met het aan badwater toegevoegd.

Petrea volubilis

De Petrea volubilis is een groenblijvende, uit ranken bestaande klimplant. De stengels zijn houtachtig en eliptisch van vorm, het blad is nogal ruw. De Petrea bloeit van de late zomer tot de late winter met donker lilablauwe bloemen in grote trossen. U hebt dus lang plezier van de bloei en in een tijd van het jaar dat weinig andere planten bloeien. De plant verlangt een zonnige standplaats in een goed vochtdoorlatende bodem en kan 6 meter of hoger worden.

Pieris

Deze groenblijvende heester behoort tot de heidefamilie. In maart-mei komen de bloemen te voorschijn. De Pieris bloeit vaak in witte tinten, zoals bijvoorbeeld de Pieris japonica. Deze soort bloeit in mooie grote trossen van witte knikkende bloemetjes. De Pieris houdt van een humusrijke, losse en kalkarme grond, die voldoende vochtig is. Een halfbeschaduwde en beschutte plaats voor in de winter is nodig om de plant optimaal te laten groeien.

Pioenroos

De prachtige Pioenroos (Paeonia), die bloeit van het late voorjaar tot halverwege de zomer, is erg geliefd. Dat is geen wonder, want de elegante bloemen zijn een streling voor het oog. De plant, die volledig winterhard is, vraagt geen intensieve verzorging. Veel zon en een goed doorlatende, rijke grond, is alles wat hij nodig heeft.

Plumbago

De Plumbago, die ook wel “mannetrouw” genoemd wordt, is makkelijk te herkennen aan zijn lange ranken en hemelsblauwe, sleutelbloemvormige bloemen. De Plumbago bloeit van de zomer tot de late herfst. De plant heeft op zich geen bijzondere verzorging nodig, er zijn maar een paar dingen waar u op moet letten: de plant moet op een zonnige beschutte plek staan, de potkluit moet matig vochtig gehouden worden en de plant groeit beter als u hem af en toe een beetje kamerplantenmest geeft.

Prunus Trilobo

De Prunus Trilobo wordt ook wel “amandelboompje” genoemd. Meestal is het een op stam veredelde kleine boom met een dichte bolvormige kroon. De bloemen zien eruit als kleine rozen. De Prunus doet het het beste in de zon en in bijna elke goed doorlatende vochtige grond.

Rhododendron

De Rhododendron is van het geslacht van groenblijvende of bladverliezende heesters, variërend van dwergachtig tot boomachtige vormen. Hoofdzakelijk gekweekt om de prachtige bloemen. Hij isvolledig winterhard tot vorstgevoelig. De meeste geven de voorkeur aan schaduwplekken, maar veel anderen verdragen de volle zon, vooral in een koel klimaat.

Sedum

Sedum, dat ook wel vetkruid genoemd wordt, komt u op het moment overal tegen. Vooral de Sedum herbstfreude, die u ook in de uitzending heeft kunnen zien, is een graag gezien gast in de tuin. De Sedum is een makkelijke plant, hij groeit bijna overal, en hij is uitermate geschikt in een rotstuin of in borders. Let op dat de plant genoeg zon krijgt; de Sedum is een echte zonliefhebber.

Plaats een reactie