fleurop-logo
greetz logo
euroflorist logo
bloompost logo
boeketcadeau-logo
 • BoeketCadeau
 • Bezorging op zondag
  7 dagen versgarantie
  Morgen in huis

Primula bestellen

 • Familie; primulaceae (sleutelbloemachtigen)
 • Zon; De primula heeft geen zon nodig. Desondanks kan de plant in de zomer gewoon naar buiten.
 • Verzorging; De primula is een gemakkelijk te verzorgen plant
 • Hoogte; Een primula zal tussen de 15 en 40 centimeter hoog zijn.
 • Bekijk ook informatie over de Clivia en de Hibiscus rosa-sinensis

De primula is zowel een veel voorkomende kamerplant als tuinplant. De verschillende soorten primula’s behoeven ook een ander soort behandeling. In grote lijnen is de behandeling gelijk, maar de verschillen die gaan we hier onder zo veel mogelijk toelichten. De primula vulgaris, dat echte voorjaarsplantje, u ongetwijfeld wel bekend, is eigenlijk niet geschikt voor in huis: het heeft het daar veel te warm. Maar de primula obconica doet het wel goed in uw kamer. Deze overblijvende plant is in de kleuren blauw,rood, roze en wit te koop. Het enige nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn voor de stof primine in deze plant: daar krijgen ze een huidaandoening van. Voor de andere primula’s geldt dat niet. De plaatselijke bloemisterij legt u graag het verschil uit tussen de primula vulgaris en de obconica.

Primula laten bezorgen

De primula heeft graag een zonloos plekje in een omgeving waar de temperatuur niet boven de 15 graden uitkomt. Vooral als de plant eigenlijk wat te warm staat, is het van belang de potkluit goed vochtig te houden en veel te gieten. In vochthoudende, humusrijke grond (bijvoorbeeld potgrond met wat beukenblad er door) doet de plant ’t het best.

Familieleden van de primula
Over de primula vulgaris hadden we het al; meer tuinplant dan kamerplant! Aanvankelijk hadden de bloemetjes geen stengels, maar dank zij vele kruisingen staan ze nu toch op steeltjes. De primula malacoides is een eenjarige voorjaarsbloeier met witbepoederde stelen waarop in kransen de rode, roze, lila of witte bloempjes staan. De primula praenitens (vroeger primula sinensis) is van oktober tot maart te koop maar wordt tegenwoordig niet zoveel meer gekweekt. De plant heeft grote behaarde bladeren en is er in tal van kleuren, ook in oranje en “met oog”.