euroflorist logo
greetz logo
bloompost logo
boeketcadeau-logo
 • BoeketCadeau
 • Bezorging op zondag
  7 dagen versgarantie
  Morgen in huis
regiobloemist logo

Anjer bestellen

Online anjers bestellen en laten bezorgen? Bij onze aangesloten bloemenwinkels hebben ze deze bloem in veel verschillende soorten en maten. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten anjers, de betekenis, hoe je ze moet verzorgen en waar je ze kunt bestellen.

 • De anjer is een oude bloem die symbool heeft gestaan voor verschillende dingen door de eeuwen heen.
 • De rode anjer stond in de middeleeuwen symbool voor Maria, moeder van Jezus. Maar de rode anjer is ook icoon geweest voor verlovingen, arbeidersbewegingen en zelfs revoluties.
 • De witte anjer is in tegenstelling tot de witte roos, het oorspronkelijke symbool van het Nederlandse verzet tijdens de 2e Wereld Oorlog.
 • Door het continu blijven dragen van anjers door Prins Bernhard tijdens en na de oorlog ter nagedachtenis, is de witte anjer uiteindelijk ook bekend geworden als symbool voor waardering van veteranen en de Nederlandse Veteranendag.
 • De witte anjer is tevens het symbool van het Sint Berhards Cultuurfonds.

Boeket met anjers bezorgen

Direct een mooi en vers boeket met anjers bestellen? In de tabel hieronder vind je een selectie van de beste bloemenwinkels waar je de mooiste anjers kunt bestellen en kunt laten bezorgen door heel Nederland. Je vind hier doorgaans ook zonnebloemen en mooie fresia’s

Bloemist v.a. Prijzen Beoordeling Bestellen
euroflorist Boeket: €17,95
Tulpenmix: €14,99
Kaartje: €1,95
Bekijken
greetz Boeket: €17,99
Luxe bos: €26,95
Kaartje: €0,99
Bekijken
bloompost Boeket: €13,95
Rozen: €12,95
Kaartje: €1,95
Bekijken
boeketcadeau Normale bos: €16,95
Romantisch: €19,95
Kaartje: €1,50
Bekijken
Alternatieve online bloemisten
bloomon Verse bloemen: €27,95
Droogbloemen: €20,95
Kaartje: €1,95
Bekijken
de bloemist Boeket: €17,50
Bos rozen: €15,00
Kaartje: €1,50
Bekijken
regiobloemist Boeket: €15,50
Luxe bos: €27,95
Kaartje: Gratis
Bekijken
Online planten bestellen
green-bubble - Bekijken
plantenwinkel - Bekijken
plantje.nl - Bekijken

Wat is een anjer?

Een betekenisvolle bloem dus, zeker voor Nederlanders, met veel symboliek. Maar wat is een anjer nu eigenlijk? De Anjer heeft als botanische naam “Dianthus” wat afgeleid is van Dios (God) en Anthos (bloem). Godsbloem, of goddelijke bloem dus. De anjer is een overblijvende of zelden eenjarige plant met smalle blauw-groene of groen-grijze bladeren. De kelk lijkt op een buisje en is vijftallig. De bloemblaadjes zijn meestal gespleten of gekerfd. De wilde anjer is een heldere paars-roze, maar in de kweek komt de anjer ook voor in de kleuren rood, wit, geel, zalm, groen en tweekleurig. Van nature komt de anjer uit Europa en Azië. Sommige soorten komen ook voor in Zuidelijk Afrika. Anjerteelt komt voornamelijk voor in Colombia en uit de Provence in Frankrijk.

Verzorgingstips

Je kunt anjers als snijbloem hebben met één bloemknop, of als trosanjer met meerdere bloemen. Door de bloemen de eerste paar uren in de hoes in schoon water te zetten, houd je ze het langste mooi. Daarna snij je met een scherp mes ongeveer 1 cm van de steel schuin af. Zet ze in een mooie, schone vaas met water en snijbloemenvoedsel en klaar is je mooie bos met bloemen. Let erop dat je de vaas regelmatig bijvult met water waarin meer van het voedsel is opgelost. De rede hiervoor is o.a. dat met dit voedsel, je bloemen een betere uitgroei zullen hebben met grotere bloemen en een mooiere kleur. Laat de blaadjes niet in het water hangen want dan vervuild het water, wordt het troebel en gaat het sterk ruiken. Zet je anjers niet in de buurt van een fruitschaal en niet in de volle zon. Mochten je anjers zich minder als 7 dagen mooi houden dan vallen ze wellicht onder de vaasgarantie.

De behandeling van anjers vóórdat u ze in de huiskamer plaats is zowel voor de enkelbloemige anjer als voor de trosanjers volledig hetzelfde. Er wordt qua verzorging geen onderscheid gemaakt tussen deze twee soorten. Hooguit zult u bij trosanjers die in bloei staan iets vaker de peil van het water in de vaas moeten controleren.

 1. Bij thuiskomt reinigt u de vaas waarin u de anjers wilt zetten grondig; u vult hem daarna met vers water. Snijbloemenvoedsel hebben de anjers echter niet nodig. Veel mensen doen bij anjers in plaats van de eerdergenoemde snijbloemenvoedsel suiker of seven up in het water, maar ook dat is overbodig.
 2. Voordat u de bloemen in de vaas plaatst snijdt u de stelen schuin af. Dit zodat zij het water gemakkelijker tot zich kunnen nemen. U kunt bij het afsnijden een marge hanteren van 3 tot 5 centimeter.
 3. Plaats de vaas niet in de buurt van fruit zolang dat aan het rijpen is. De stof die daarbij vrijkomt zorgt er voor dat uw anjers minder lang mooi blijven. Met de juiste verzorging moet een bos anjers of trosanjers toch minimaal een week tot ongeveer 2 weken uw huiskamer opfleuren.
 4. En ondanks dat anjers zeer goed tegen licht kunnen is een plaatsing van de vaas in het zonlicht niet aan te raden.

Het kweken van anjers
Door intensieve kweek zijn anjers tegenwoordig 12 maanden per jaar bij de bloemisterij te koop. Met als uitschieter de zomer. Omdat anjers bij veel licht gemakkelijker groeien schieten ze bijna letterlijk uit de grond en kunnen kwekers soms wel 5 keer in een week de verse aanwas snijden. Ondanks het veelvuldig snijden van de bloemen blijven anjers sterke bloemen (mits vers aangeleverd natuurlijk)

Anjers buiten houden

In de maanden mei en juni kun je de anjer goed buiten hebben. Tuinanjers worden zo’n 25 cm hoog. Door de tuinanjer na de bloei te snoeien, komt er vaak nog een tweede bloei. Zet de tuinajer in vochthoudende, matig voedselrijke grond en lekker in de zon. Dan zul je genieten van de mooie bloem en in het najaar en in de winter heb je een mooie bodembedekkende pol.

Vlinders in je tuin
Als je vlinders in je tuin wilt; zeker een anjer planten! De anjer trekt vlinders aan zoals de witband-silene-uil, de tweekleurige parelmoervlinder en de gevorkte silene-uil. Dubbel genieten dus, van zowel bloem als natuur.

Soorten

Er zijn twee soorten anjers in omloop en beiden zijn ze favoriet onder de snijbloemen. We hebben het hier over de enkelvoudige bloem en over de trosanjer. In principe zijn beide soorten anjers gelijk, maar door een speciale behandeling bij de kweker (het zogenaamde pluizen) ontstaat de enkelvoudig gebloemde anjer.

Pluizen wil zeggen dat de kweker de overige knopjes tijdens het groeiproces met de hand verwijderd. Hierdoor krijgt de anjer die overblijft meer ruimte om te groeien en wordt daardoor groter en sterker. Als de zijtakken niet worden weggesneden dan ontstaat de trosanjer. Deze produceert op 4 a 5 aftakkingen meerdere kleinere bloemen.

De vorm en kleur van anjers

Behalve diverse kleuren kennen de anjers ook diverse vormen. Zo zijn er anjers met gladde / ronde bloemblaadjes maar ook met gekartelde. Door de diverse mogelijkheden die de anjers bieden en door de sterkte van bloem en steel zelf zijn ze erg favoriet bij de bloemisterij om in boeketten te verwerken. Daar komt natuurlijk nog bij dat qua anjers zo’n beetje alle kleuren voorradig zijn. Waren anjers vroeger alleen nog maar te verkrijgen in de kleuren roze, wit en rood, tegenwoordig zijn alle kleuren verkrijgbaar (van fluoriserend geel tot zalmroze). Ook combinaties van kleuren in één bloem zijn tegenwoordig mogelijk. Zo is er voor iedere kleur interieur wel een anjer te koop.

De betekenis en oorsprong van anjers
De anjer wordt qua gebruik veelvuldig gekoppeld als synoniem voor verlangen, romantiek en hartstocht. Om die reden gebruikten de Romeinen de anjers al in de verwerking van hun hoofdkransen en reukwater. Anjers komen van oorsprong ook uit het gebied rondom de Middellandse Zee.

Laat 15e eeuw begin 16e eeuw werden anjers, vanwege de oorsprong van de naam, veel gebruikt als synoniem van het lijden en leven van Christus. Ook de oorsprong van de naam van de anjer is namelijk terug te vinden in het oude Grieks. Dianthus is een verbastering van de samenvoegingen van de Griekse woorden anthos (wat bloem betekent) en dios (wat God betekent).