fleurop-logo
greetz logo
euroflorist logo
bloompost logo
boeketcadeau-logo
  • BoeketCadeau
  • Bezorging op zondag
    7 dagen versgarantie
    Morgen in huis

Tips voor tuinplanten

In deze blog behandelen we enkele veelgestelde vragen over tuinplanten. Heb jij een specifieke vraag over planten in de tuin? Stel deze dan via de klantenservice. Wie weet komt je vraag dan op deze pagina te staan.

Wanneer kan ik tuinplanten planten?
Tuinplanten in pot kunnen het hele jaar door geplant worden, behalve als het vriest. Voor tuinplanten uit de volle grond geldt het volgende:

  • Coniferen met kluit en Laurierkers: vanaf half september tot eind mei (behalve bij vorst).
  • Beuk en Haagbeuk: half oktober tot eind april.
  • Fruitbomen: eind oktober tot eind april.
  • Vijverplanten: april/mei.

Hoe plant ik een heg?

  1. Span eerst een lijn langs de strook grond waar de heg geplant zal worden.
  2. Graaf de plantsleuf langs de lijn en leg de planten er op juiste onderlinge afstand naast. Zet de planten in de sleuf en gooi er het grootste gedeelte van de uitgegraven grond weer bij.
  3. Trap de teruggestorte grond goed om de planten aan.
  4. Geef daarna ruim water en vul de plantsleuf verder op.
  5. Nog eens ruim water geven en u bent klaar.
  6. Let er bij het planten van coniferen op dat de gaaslappen van de kluiten verwijderd zijn.

Hoe snoei ik rozen?
Grootbloemige rozen, trosrozen en stamrozen worden elk voorjaar tot op 3-5 ogen teruggesnoeid. (Ogen: knoppen in de bladoksels die opnieuw kunnen uitlopen). Deze rozen bloeien op het eenjarige hout. Dwergrozen worden in het voorjaar diep teruggesnoeid. Steeds weer tot op een gezond oog. Klimrozen bloeien bijna altijd op het tweejarige hout. Snoei blijft beperkt tot het meest noodzakelijke. Takken die 1 of 2 jaar gebloeid hebben kunnen weggeknipt worden. In principe wordt na de bloei gesnoeid.

Hoe verzorg ik een Cyclaam?
De cyclaam is een rijkelijk bloeiende kamerplant, waar u wekenlang plezier van kunt hebben. Let wel op het volgende: Zet de cyclaam op een lichte plaats, maar niet in de directe zon. Matig water geven, gewoon op de potgrond. Zorg ervoor dat de potkluit niet te nat is.

Mijn Ficus verliest zijn bladeren. Hoe komt dat?
Elke ficussoort laat wel eens wat blad vallen. Het is altijd moeilijk om een precieze oorzaak aan te geven. Teveel water, tocht en verandering van standplaats zijn een paar oorzaken van bladverlies. Zet de ficus op een lichte standplaats, waar geen direct zonlicht komt en geef matig water.

Ik wil graag veel vlinders in mijn tuin. Welke planten kan ik dan het beste nemen?
Vlinders geven een extra dimensie aan tuinieren. Ze staan voor zomer, zon en een onbezorgd tuinleven. Vlinders brengen graag een bezoek aan: Vlinderstruik (buddleja) en Lavendel.

Mijn Orchidee heeft knoppen gekregen, maar deze komen niet uit. Wat kan ik hieraan doen?
Mijn vraag gaat over een probleem met een Orchidee. Wij hebben al enkele jaren een Orchidee in de huiskamer staan. Nu heeft deze Orchidee ieder jaar mooi gebloeid met veel bloemen. Ook dit jaar heeft de plant weer knoppen gekregen, maar deze komen niet uit. Wat kunnen wij hieraan doen? De precieze oorzaak van dit probleem is moeilijk te zeggen. Het komt wel meer voor. Hoogstwaarschijnlijk komt het uit de wortels voort. De plant heeft misschien een keer te veel water gehad en daardoor zijn de wortels afgestorven. Of de plant zou na zoveel jaar een ruimere pot en orchideeën-grond moeten krijgen. Dat moet voorzichtig gedaan worden om de wortels niet te beschadigen, evt. dode wortels verwijderen.
Van de nu aanwezige knoppen moet u niets meer verwachten.

Ik heb een Kalanchoë Thyrsiflora en zijn bladeren hangen er zeer flauw bij. Weet u hoe dit komt?
Ongeveer twee maanden geleden heb ik een Kalanchoë Thyrsiflora gekocht. Hij deed het goed tot nu toe. Ik geef hem ongeveer om de twee weken water. Sinds een paar dagen hangen verschillende van zijn bladeren er maar zeer flauw bij. Hebt u enig idee hoe dit komt? Uw probleem met de Kalanchoë is waarschijnlijk dat hij te weinig water krijgt. Dit is al snel het geval bij koude dagen in de winter. Uw verwarming is langer warm en daardoor is de luchtvochtigheid in huis lager en de verdamping van de plant hoger. Als uw Kalanchoë boven de verwarming staat, droogt de aarde sneller uit. Probeert u eens een keer extra water geven. Als het buiten wat zachter wordt kunt u weer matig water geven. Maar hou de aarde in de gaten. Te nat is niet goed, te droog is echter ook niet goed.

Plaats een reactie